lauantai 16. marraskuuta 2013

Linssikeitto

Helppo, halpa ja nopeahko. Ne voisivat olla linssikeiton tuntomerkit mikäli se olisi karkumatkalla oleva rikollinen.


Linssikeitto (kahdelle)

  • vihreitä linssejä muutama desi
  • sipuli hienonnettuna
  • pekonia pieninä paloina
  • valkosipulinkynsi siivutettuna
  • porkkana paloina
  • lihaliemifondia/kasvisliemifondia/suolaa
  • laakerinlehti
  • 3 maustepippuria
  • srirachaa (vaihtoehto: tuoretta chiliä kuullotusvaiheessa)
  • ketsuppia (vaihtoehto: tomaattipyrettä ruokalusikallinen kuullotusvaiheessa)
  • juustokastikkeen jämät (noin 1 dl) (korvaa tämä lorauksella kermaa tai koskenlaskija nokareella tai kookoskermalla tai jätä pois)
  • yrttimausteita, currya, paprikajauhetta...
Kun tulee nälissään kotiin ja tajuaa, että kaapissa ei ole mitään lihaa. Ensimmäinen ajatus, että jaahas, pakko lähteä kauppaan! Mutta onko oikeasti? Eikö tavallinen lihansyöjä voi joskus voi syödä kasvisruokaa? Nyt joku miettii että hetkinen, pekoni ei ole kyllä ennen ollut kasvis. Ei olekaan, mutta se sopii tähän tosi hyvin ja kun sitä oli pari siivua kaapin perällä heitin ne tottakai sekaan :)

Linssejä ei tarvi liottaa, riittää huuhtelu. Sitten ne voi laittaa kattilaan kiehumaan veteen, jossa suolaa tai lihaliemifondia. Paistinpannulle pekonipalat, käristele kunnolla, alenna lämpöä ja lisää sipuli ja porkkana kuutiot. Kuullota, lisää valkosipuli, vähän curryä ja paprikajauhetta. Kuullota hetki, varo ettei pala. Kaada koko sekasotku linssien sekaan. Lisää laakerinlehti ja pippurit. Laitoin kaapista tortilloja varten aiemmin viikolla tekemäni juustokastikkeen jämät sekaan, mutta voit laittaa esim. kermaa tai koskenlaskijaa. Joku jopa kookoskermaa, mutta en minä. Lisää turaus srirachaa ellet käyttänyt tuoretta chiliä sekä turaus ketsuppia. Heitä sekaan vielä yrtteja, joko jotain sekoitusta tai oreganoa/timjamia/meiramia/yms. Anna kiehua pienellä lämmöllä kunnes porkkanat ja linssit ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.

Nautiskele vaikkapa vaivaamattoman leivän kanssa!

sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Raparperimuffinssit


Lisää raparperia! Kävin tyhjentämässä anopin raparperipuskat samalla kun mies tyhjensi postilaatikon, ja hetken googlettelun jälkeen päätin tehdä muffinsseja. Mutta kertokaa mulle mikä ero on muffinssilla ja cup cakella..? Onko cup cake aina kuorrutettu jollakin?

No tämä on siis HS:n reseptin mukaan tehty, mutta päälle tuleva crumble on täältä. Ja alkup. reseptin nimi on siis raparperikuppikakut...



Raparperimuffinssit

Muffinssitaikina


  • 120 g huon.lämp. voita
  • 2 dl sokeria 

  • 2 isoa kananmunaa

  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 150 g creme fraichea (1 prk)
  • 2,5 dl raparperia pienenä kuutiona

Laita uuni 175 asteeseen. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää vaahtoon munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sekaan ja sekoita samalla sekaan creme fraiche ja raparperit. Tässä vaiheessa ei saa enää vatkata tai vaivata taikinaa vaan esim. kädellä sekoittaa nopeasti sekaisin. Jos vaivaat liikaa, muffinssit voivat sitkistyä kuulemma!

Jaa taikina n. 14 muffinivuokaan.

Kanelicrumble


  • 1,25 dl sokeria
  • 0,8 dl jauhoja
  • 0,6 dl huon.lämp. voita
  • 1,5 tl kanelia
Nypi kaikki sekaisin keskenään ja jaa muffinssien päälle.

Paista 175 asteessa toiseksi alimmalla tasolla n. 25 minuuttia. Käännä peltiä välillä jos uunisi paistaa epätasaisesti.

Tähän päälle voisi pursottaa tai levittää jonkunlaisen kuorrutuksen, tuorejuustosta (kuten porkkanamuffineissa) tai esim. kermavaahdosta ja valkosuklaasta! 

Tai sitten jätskiä tai vaniljakastiketta kylkeen vaan :)


tiistai 11. kesäkuuta 2013

Alkuruoka



Alkuruoka

  • salaatinlehtiä
  • mummonkurkkuja (resepti löytyy täältä)
  • tomaattia
  • savulohta
  • ruohosipulia
  • tillimajoneesia 
  • ruis-crumblea
  • oliiviöljyä
  • valkoista balsamicoa 
  • ruususuolaa
  • pippuria myllystä

Tällaista alkuruokaa kesä-sunnuntaina! Oikeastaan kaikki ainekset kootaan vain lautasille joka ruokailijalle, mummonkurkut ja tillimajoneesi täytyy itse tehdä. Tällainen alkuruokahan on helppo tehdä mistä tahansa kalasta ja vaikka etukäteen lautasille ja nostaa sitten lautaset jääkaappiin odottamaan, kelmuttaa vaikka jos tuntuu että kuivuvat. Ja tietenkään kastikkeita ei kannata etukäteen laittaa... 

Ja tähän sopisi muuten tosi kivasti uppomuna! Olen tehnyt vasta uppomunia nokkoskeiton kaveriksi, tein niitä kelmu-menetelmällä joka oli idioottivarma! (kelmuta kahvikuppi-kaada sinne tilkka öljyä, muna rikotaan päälle-kelmu solmitaan tiukaksi nyytiksi ja upotetaan kevyesti kiehuvaan veteen kunnes halutun kypsä, noin 4-6 minuuttia-poistetaan kelmu-nostetaan muna lautaselle varovasti-suolaa ja pippuria päälle-avot!)

Tillimajoneesi

Tee itse majoneesi tai käytä Hellmanssin majoneesia, johon lisäät hienonnettua tilliä, vaaleaa balsamicoa tai sitruunanmehua sekä hieman suolaa. Ripottele pikkulusikalla salaatinpäälle rennosti.

Ruis-crumble

Ruisleipää paahdetaan uunissa tai pannulla ja murustellaan veitsellä pieneksi muruksi.