maanantai 19. maaliskuuta 2012

Seesamikanaa, jasmiiniriisiä ja kurkkusalaattia


Kun perussetit kyllästyttää kannattaa kokeilla jotain eksoottista!

Seesamikana

  • 1 rasia broilerin rintafileitä

Marinadi:

  • 4 rkl soijaa
  • 4 rkl sitruuna- tai limemehua
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl (ruokokide) sokeria
  • 1 rkl hunajaa
  • 4 rkl ananas- tai omenamehua
  • 2 valkosipulinkynttä

Muuta:

  • seesaminsiemeniä
  • kevätsipulia
Leikkele fileet reiluiksi paloiksi. Marinoi tunnin tai 10 min jos nälkä on kova kuten meillä... Kuumenna pannu ja paista kanat, varo etteivät pala koska marinadissa on niin paljon sokeria. Ota kanat pannulta (vaikka eivät vielä ole kypsiä), pese pannu tarvittaessa ja kaada marinadi pannulle. Keittele kokoon ihan reilusti, ja lisää sitten kanat, seesaminsiemenet ja kevätsipulit. Tarkista lopuksi isoimmasta kananpalasta onko kypsä ja nosta pannu pois liedeltä.

Jasmiiniriisi

  • 4 dl jasmiiniriisiä
  • 6 dl vettä
  • suolaa
Huuhtele jasmiiniriisiä kylmällä vedellä hanan alla siivilässä kunnes vesi on kirkasta. Laita puhtaan veden ja suolan kanssa kattilaan, kansi päälle, kiehauta ja sammuta levy. Jätä levylle hautumaan kannen alle... 

Kurkkusalaatti

  • puolikas kurkku
  • n. 2 rkl sitruunanmehua
  • n. 2 rkl ruokokidesokeria
  • tuoretta chiliä pieneksi kuutioituna maun mukaan
  • 1 (salotti) sipuli ohuina viipaleina
  • 2 tl kalakastiketta 
  • 2 rkl suolapähkinöitä tai paahdettuja cashewpähkinöitä
Leikkaa kurkku julienneksi eli tulitikun kokoisiksi paloiksi. Sekoita kaikki salaatin aineet ja nosta jääkaappiin maustumaan. Meillä kurkut jäivät tällä kertaa hieman isommiksi paloiksi mutta hyvin maistuivat tästä huolimatta!

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Hirvipata


Olenko ainut jonka mielestä sunnuntaisin pitää syödä jotain muuta kuin jauhelihaa?

Hirvipata

Ainekset:

  • hirvenlihaa
  • pekonia
  • keltasipulia 
  • punasipulia 
  • valkosipulia
  • palsternakkaa
  • porkkanaa
  • varsiselleriä
  • punaviiniä
  • tuoretta timjamia
Otin hirvenpaistin jääkaappiin sulamaan jo perjantaina, lauantaina maustoin suolalla ja pippurilla sekä kaadoin päälle pari desiä punkkua (Footmark Pinotage, n. 6 e) ja silppusin sekaan puoli punttia tuoretta timjamia ja pari valkosipulinkynttä. Paistin voi laittaa astiaan tai muovipussiin ja kääntää kerran että marinoituu tasaisesti.
    
Sunnuntaina leikkelin lihan kunnon paloiksi, samoin vähän pekonia, pari sipulia, porkkanaa, ja mitä juureksia nyt sattuu kotona olemaan. Minulla oli tällä kertaa palsternakkaa ja varsiselleriä joten heitin nekin sekaan vaan. Kannattaa muistaa että pata on uunissa useamman tunnin joten liian pienet palat hajoavat, eli nyt pääsee kokki helpolla! Lämmitin valurautapadan kunnolla kuumaksi ja ruskistin pekonit ja lihan pienissä erissä (liha kannattaa ottaa huoneenlämpöön jo hyvissä ajoin, vaikka jo aamulla) ja lopuksi kaikki juurekset sekaan ja viiniä perään. Jos lientä ei ole tarpeeksi voi lisätä vähän vettä. En suosittele lihaliemikuutiota, hirvessä on kyllä makua itsessäänkin jo tarpeeksi. Suolaa kannattaa lisätä maltillisesti koska pekoni on aika suolaista. Tuoretta timjamia leikkelin vielä sekaan kun sitä oli jäänyt. Muita mausteita en lähtisi lisäämään.
Pata uuniin, 150 c ja n. 3 tuntia.  Ruoka on helppo tehdä mutta vaatii etukäteis-suunnittelua! Ihanaa slow-foodia, ei hätähousuille :)
Hirvipadan seurana nautimme keitettyjä puikuloita ja äidin puolukkahilloa
Ihanaa sunnuntaita!

Porkkanamuffinit

Porkkanamuffinit

Tämä (maailman paras) muffinssiohje löytyi  k-kaupoissa jaettavasta lehtisestä. Löytyy myös pirkka.fi:stä! Olen hieman muuttanut ohjetta, luonnollisesti...

Ainekset:

  • 4 dl hienoksi raastettua porkkanaa
  • 4 dl vehnäjauhoa
  • 3 dl sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl kanelia
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 3/4 dl mantelijauhetta
  • 100 g voita, sulata ja jäähdytä
  • 3 kananmunaa
  • yhden sitruunan kuori hienoksi raastettuna

Kuorrutus:

  • 1 rasia (n.200g) maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sitruuna- tai limemehua
Koristeeksi esim. hasselpähkinärouhetta. Tarvitset myös 12 kpl isoja amerikanmuffinivuokia tai enemmän normikokoisia pieniä vuokia.
Ohje on super-helppo: kaikki taikinan ainekset vain sekoitetaan keskenään! Vuoat täytetään melko täyteen, ja paistetaan uunissa keskitasolla 200 asteessa n. 20 minuuttia.

Kuorrutuksen ainekset sekoitetaan keskenään ja levitetään jäähtyneiden muffinsien päälle.