sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Perunasalaatti & Ceasarsalaatti



Eli pari klassista salaatti-ideaa vapulle, perunasalaatti ja ceasarsalaatti. En väitä että reseptit olisi "oikeaoppisia", mutta väitän että hyviä ovat!

Vappu on siinä mielessä kiva juhla, että sen saa yleensä viettää ystävien seurassa, voi käydä myös juhlimassa ja aamulla ei haittaa vaikka on hieman pää kipeänä. Sehän kuuluu asiaan! Ja mikäpä muu kuin hyvä ruoka parantaa myös sitä dagen efter-oloa...

Perunasalaatti kuuluu vappuun, mutta se ei saa olla mielestäni ainoa syy tehdä sitä. Onneksi perunasalaatti on myös tosi hyvää! Perunasalaatin seuraksi ei tarvita kuin jotain hyvää lihaa tai makkaraa/nakkeja.

Perunasalaatti

  • perunoita, kiinteitä
  • sipulia (keltasipulia, punasipulia, ruohosipulia, valkosipulia)
  • karkeaa dijon-sinappia
  • suolaa, pippuria, maustekurkkujen lientä, sokeria (oman maun mukaan...)
  • sitruunamehua
  • omenaa kuutioituna
  • maustekurkkuja kuutioituna
  • pieniä kapriksia
  • (tuoretta persiljaa)
Perunat kannattaa keittää jo edellisenä päivänä jos mahdollista. Ne on helpompi kuutioida kylminä. Toisaalta salaatti paranee jääkaapissa, eli jos keität perunat tänään ja teet salaatin huomenna, se on parhaimmillaan vappupäivänä.

Mielestäni pakollisia aineksia ovat (perunoiden lisäksi) joku sipuli, (ruohosipuli paras vaihtoehto), sinappi ja maustekurkku. Perinteiseen versioon kuuluu toki myös omena. 
Tuore parsa, retiisi tai joku juusto (aura) sopii myös perunasalaattiin. 
Lihoista esim. siankylki tai chorizo pieninä kuutioina tekee salaatista vieläkin täyttävämmän.

Kastike 1. eli saksalainen perunasalaatti

Öljyä & sitruunamehua/ vaalea balsamicoa. Ei ehkä kannata laittaa oliiviöljyä koska se jähmettyy kylmässä.

Kastike 2. eli suomalainen perinteinen perunasalaatti

Majoneesia ja kermaviiliä. Majoneesia hieman vähemmän suhteessa. Kun lisäät kastiketta, lisää sitä vähitellen koska sitä ei saa pois enää lisäämisen jälkeen...

Ceasarsalaatti

  • romainesalaattia/ sidesalaattia tai vastaava
  • parmesania
  • krutonkeja (katso ohje täältä)
  • kurkkua keskusta poistettuna ja paloiteltuna

Ceasar-kastike

  • valmista majoneesia, ellet halua tehdä sitä itse alustapitäen
  • parmesania raasteena
  • karkeaa dijon-sinappia
  • valkosipulia, hyvin maltillisesti
  • sitruunanmehua maun mukaan
  • anjovisfileitä muutamia
  • pari tippaa worchester-kastiketta (voi jättää pois)
Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella. Maista välillä. 
Voit myös paistaa broilerinfileitä, leikata ne paloiksi ja laittaa salaatin sekaan. Jos otat salaatin mukaan, älä sekoita kastiketta kuin vasta perillä. Näin salaatti ja krutongit eivät menetä rapeuttaan. 

Pavlova



Pavlova on siis marenki-ihanuus joka on nimetty venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan mukaan, ja se on hyvin suosittu leivonnainen Australiassa. (Hän siis vieraili Australiassa, jolloin tämä herkku keksittiin. )

Pavlova

  • 4 kananmunan valkuaista
  • ripaus suolaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 2 tl maizenaa/ perunajauhoja
  • 1 tl valkoviinietikkaa tai balsamicoa tai sitruunan/limenmehua (ei maistu lopputuloksessa)
Erottele valkuaiset. Tee niin, että erottelet ne puhtaaseen lasiin, josta kaadat yksitellen kulhoon, näin ei haittaa vaikka yksi keltuainen meneekin rikki, et pilaa koko massaa sillä. Sekaanhan ei saa siis mennä vettä, keltuaista tai mitään muutakaan, eli tarkista työvälineiden ja käsien puhtaus ja kuivuus ennen kuin alat vatkaamaan.
Ala vatkaamaan ja lisää sokeria pienissä erissä. Älä vatkaa aluksi täysillä! 
Kun olet saanut hienon marengin aikaan vatkaamalla, lisää maizena, vatkaa hetki ja kääntele sekaan etikka. Marenki on valmis kun voit kääntää kulhon ylösalaisin ja se ei tipu sieltä.

Levitä lastalla pyöreäksi leivinpaperilla vuoratulle pellille, tee keskiosasta matalampi että saat siihen täytteet hyvin pysymään. (n. 25-30 cm läpimitaltaan)
Paista uunissa 100 asteessa noin 1,5 tuntia. Ota uunista ja anna jäähtyä kunnolla. Voit myös sammuttaa uunin ja jättää marengin sinne yön yli. Marengin voi tehdä etukäteen ja säilyttää huoneenlämmössä.

Vinkki: Kääntele massan sekaan sulaa tummaa suklaata ja suolapähkinöitä rouhittuna! Älä kääntele liikaa vaan jätä marmorikuvio, tulee hienompi :) Paista normaalisti.

Tässä täytteenä kermavaahtoa + rahkaa maustettuna sokerilla, vaniljasokerilla ja sitruunankuorella. Vadelmia, granaattiomenaa ja passionhedelmää! 

Täytteet:

Kermavaahtoa & marjoja/hedelmiä
tai
Kermavaahtoa ja rahkaa/ luonnonjugurttia & marjoja/hedelmiä
Itse suosisin mieluummin hieman happamia täytteitä, vadelmia, passionhedelmää, yms. koska pohja on niin ylimakeaa. Täyttäminen kannattaa tehdä vasta hetki ennen tarjoilua.
Koristeeksi tuoretta minttua / sitruunamelissaa/ syötäviä kukkia/ raastettua suklaata/ pähkinöitä!

lauantai 28. huhtikuuta 2012

Broilerinfilettä & pestopastaa


pesto

Pesto

  • tuoretta basilikaa
  • pieni valkosipulinkynsi
  • suolaa
  • auringonkukansiemeniä (pinjansiemeniä pitäisi laittaa oikeasti)
  • oliiviöljyä
  • parmesaania
  • sitruunanmehua

Itse tehty pesto on ihanaa, jos ei satu kaapissa olemaan tarvikkeita tai ei
 halua ostaa niitä (parmesan on aika kallista jos ei sitä mihinkään muuhun koskaan käytä) niin kaupastahan saa myös valmista pestoa. 
Tein niin, että laitoin isoon mortteliin yhden kuoritun valkosipulinkynnen, ison kourallisen basilikanlehtiä, pienemmän kourallisen (n.rkl ?)   auringonkukansiemeniä sekä ripauksen suolaa. Suola auttaa hienontamaan kaikki muut, siksi se laitetaan heti. Sitten täysillä mortteloimaan, ja kun kaikki on niin sileää kuin haluat, lisää oliiviöljyä ja raastettua parmesaania. Sekoita vielä. Peston tekeminen on tosi helppoa, en edes laita mitään määriä, kyllähän sen itse tietää parhaiten mitä pitää lisätä... Lopuksi voi lisätä hieman sitruunanmehua jos haluaa.

Peston voi nostaa jääkaappiin hetkeksi tekeytymään.
Pasta kiehumaan ja broilerinfileet pannulle paistumaan! Kun olet paistanut fileet, nosta ne hetkeksi lautaselle vetäytymään ja kaada siivilöity pasta pannulle missä on broilerinpaistamisesta hyvät maut, pesto sekaan, sekoita pannulla levyllä nopeasti ja laita lautasille. Nosta fileet päälle ja koristele basilikanlehdillä!

Jos pestoa jää, se säilyy muutamia päiviä jääkaapissa. Kaatamalla pinnalle kunnon kerroksen öljyä (estämään hapen pääsyn pestoon) se säilyy vielä vähän kauemmin.