maanantai 18. tammikuuta 2010

Sämpylät


Me täällä Soppakeittiössä rakastamme ruokaa ja laitammekin sitä joka päivä! Ensimmäinen reseptimme olkoon tällä hetkellä uunissa paistuvat Perus-sämpylät. Mikäpä sen parempaa kuin itseleivottu tuore sämpylä ja kylmä maito...


Perus-sämpylät:



5 dl kädenlämpöistä vettä (tai maitoa)
1 pala tuorehiivaa
2 rkl siirappia (tai hunajaa tai sokeria)
2 tl suolaa
75 g sulaa voita (tai margariinia)
n. 10-11 dl jauhoja josta voi laittaa puolet grahamia ja puolet vehnää, meillä laitettiin pelkkää vehnää tällä kertaa. Jauhojen tiiviys vaihtelee, joten kannattaa luottaa omaan näppituntumaan leivottaessa.

Kädenlämpöiseen ( tarkalleen 38 c) nesteeseen sekoitetaan hiiva ja siirappi. Lisätään osa jauhoista ja suola (ettei suola varmasti pääse suoraan kosketuksiin hiivan kanssa, se voi tappaa hiivan!). Lisätään loput jauhot ja rasva. Taikinaa olisi hyvä vaivata koneella n. 8 minuuttia, jonka jälkeen sen annetaan kohota peitettynä lämpimässä, esimerkiksi tiskialtaassa johon on valutettu lämmintä vettä. Meillä taikina leivotaan käsin (sitä Kitchen Aidia odotellessa!) eikä vaivata 8 minuuttia vaan sen verran että se tuntuu kimmoisalta ja irtoaa kulhon reunoista, mutta koneessa taikinakoukuilla tulisi parempi sitko. Kohotukseen riittää 15 minuuttia muttei haittaa vaikka kohottaisi puolikin tuntia. Kohotuksen jälkeen taikinaa ei tarvi enää suuremmin vaivata, riittää kun sen paloittelee 18 osaan jotka voi pyöräyttää pyöreiksi sämpylöiksi tai patukoiksi kuten meillä nyt tehtiin. Patukat leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja taas kohotus liinan alla, vartti tai puoli tuntia. Ennen kuin sämpylät laitetaan 225 asteiseen uuniin keskitasolle, niihin voi vetää terävällä veitsellä viillot tai ripotella pinnalle seesaminsiemeniä, kaurahiutaleita, venhäleseitä, kurpitsansiemeniä..... Jos sämpylöistä haluaa erityisen rapeita kannattaa uuniin suihkauttaa suihkepullolla hieman vettä puolivälissä paistamista. Paistoajat vaihtelevat uunin mukaan, kannattaa vilkaista 10 minuutin jälkeen ensimmäisen kerran. Meille riitti 12 minuuttia. Kypsän leivän tunnistaa paistuneesta pohjasta, ja tietenkin aina voi halkaista yhden ja tarkastaa tilanteen! Kannattaa muistaa että sämpylät tekeytyvät vielä hetken uunista ottamisen jälkeen.
Suosittelen sämpylöiden kaveriksi aitoa voita ja kylmää maitoa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti