sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Raparperipiirakka Hanssin tyyliin & raparperipiirakka mitä kaapista löyty-tyyliin

Raparperiaika on parhaimmillaan! Tein tänään kaksi raparperipiirakkaa, no alunperin aioin tehdä yhden mutta siitä jäi taikinaa yli ja myös raparpereja ja vanhentumassa olevaa jugurttia oli kaapisa niin tein myös toisen.
Ensimmäinen versio on Hans Välimäen ohjeen mukaelma, ja oli kyllä aika hyvää! Mutta pakko tunnustaa, että ei yhtä hyvää kuin tämä mutta paremmin säilyvää koska pääle ei tule marenkia. Piirakka koostuu muropohjasta, marinoiduista raparpereista sekä täyte-taikinasta, eli vähän erilainen kuin yleensä piiraat...

Raparperipiirakka Hanssin tyyliin 

(löytyy myös täältä!)

Pohja:


  • 100 g huon.lämp. voita
  • 200 g sokeria
  • 300 g vehnäjauhoja
  • 1 muna
  • 1/4 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Minun oli pakko lisätä noin ruokalusikallinen kylmää vettä koska taikina oli pelkkää murua ennen sitä. Vaivaa taikinaa ja laita jääkaappiin kelmuun tai pieneen muovipussiin noin tunniksi lepäilemään.

Raparperit:


  • 500 g kuorittua ja pilkottua raparperia
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl kanelia

Sekoita kaikki ja anna maustua noin tunnin verran. Valuta siivilässä.

Ota pohja jääkaapista ja kauli tai painele se korkeahko reunaisen piirakka- tai kakkuvuoan pohjalle ja reunoille. Jos taikinaa tuntuu olevan liikaa, älä laita kaikkea. Esipaista pohjaa 200 c uunissa 10-12 minuuttia. Tee sillä välin täyte:

Täyte:


  • 2 munaa
  • 4 rkl sokeria
  • 0,5 dl maitoa
  • 0,5 dl kermaa
  • 1 vaniljatanko
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl voisulaa

Kiehauta maito ja kerma yhdessä vaniljatangon kanssa (halkaise tanko ja raaputa siemenet myös mukaan). Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Kaada kerma-maito vaahdon sekaan koko ajan sekoitellen. Lisää myös jauhot siivilän läpi sekä voisula.

Ota pohja uunista, säädä uunin lämpötila 180 asteeseen. Kaada pohjan päälle valutetut raparperit ja täyte. Jos pohjataikinaa jäi yli, murustele sitä piirakan päälle. Nosta uunin alatasolle ja anna paistua 20-25 minuuttia tai kunnes täyte-taikina on hyytynyt, kuitenkin vielä mehevä. Voit kokeilla veitsellä jos olet epävarma. Älä kuitenkaan ylipaista ettei piirakasta tule kuivaa.
Anna jäähtyä hetken, ja tarjoile tietenkin vaniljajäätelön kanssa.

Raparperipiirakka mitä kaapista löyty-tyyliin

Pohja: 

Hansin raparperipiirakka pohjan jämä, esipaista kuten yllä. Pienehköön irtopohjavuokaan tein tämän.

Raparperit:

Raparperiä paloina, sokeria, vaniljasokeria, Hansin piirakkaa varten valutettujen raparperien valutusliemi, ja pieni määrä perunajauhoja keitetään kattilassa koko ajan sekoittaen kunnes paksua kiisseliä.

Täyte:

3 dl maustamatonta paksua jugurttia
sokeria 
2 munaa
vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Sokeria maun mukkaan :)

Esipaista pohja, kaada päälle raparperikiisseli ja täyte, sekoita kiisseliä ja täytettä vähän sekaisin keskenään sieltä täältä, nosta uuniin 175 asteeseen alatasolle ja paista noin 30 min. tai kunnes hyytynyt.

Hmmm... kukahan nämä joutuukaan syömään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti