torstai 1. marraskuuta 2012

Pad Thai, tai vähän sinnepäin


Thaimaassa on monipuolinen ruokakulttuuri. Erilaisia keittoja, wokkeja, curreja jne. on joka lähtöön. Thaimaalaiset ottavat ruoan tosissaan! Se tehdään aina huolella, ja monesti he maustavat ruokansa loppuun itse pöydässä (mm. mielettömällä määrällä chiliä, sekä kalakastiketta ja ruskeaa sokeria). 

Monet thaimaalaiset ostavat ruokansa kojuista joita on kaduilla ja tienvarsilla vierivieressä. Kojun vieressä on usein muovituolia ja pöytiä joiden päällä muovinen pöytäliina, mausteita pienissä kulhoissa sekä servettejä. Näistä paikoista löytyy Thaimaan parhaat ruoat!  
Koska kojun yksityisyrittäjä usein tarjoaa vain yhtä ruokaa, hän tekee sen niin hyvin, että asiakkaat tulevat myös seuraavana päivänä. Tästä samasta syystä turistirysät kannattaa kiertää kaukaa...vaihtuville turisteille kun voi syöttää mitä vaan, kärjistäen sanottuna!

Pad Thai on yksi Thaimaan kansallisruoista. Se on tavallaan thaimaalaisten makaroni-jauheliha-mössö, siis se ruoka mitä tehdään tai ostetaan kun halutaan jotain helppoa ja edullista. Pad Thai on yleensä ruokalistan halvin ruoka, ja monien matkailijoiden suosikki koska se ei ole kovin tulinen tai muutenkaan erikoisen makuinen. Yleensä se sisältää riisinuudeleita, katkarapuja/possua/kanaa/tofua, kananmunaa, kalakastiketta, chiliä, valkosipulia, tamarind-kastiketta, pähkinämurskaa sekä kevätsipulia. 


Jos et ole käyttänyt kalakastiketta ruoanlaittoon, voi sen tuoksu tuntui erikoiselta. Se ei kuitenkaan maistu yhtä voimakkaalta kuin tuoksuu, joten kannattaa kokeilla! Pirkaltakin saa nykyisin kalakastikkeita eli luulen että sitä löytyy lähes joka kaupasta. Se on aika suolaista (kuten soijakin), joten kannattaa olla vähän varovainen suolan kanssa ja maistella ruokaa välillä.

 Pad Thai (tai vähän sinnepäin)
  • 2- 3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 (shalotti oikeasti, normi meillä) sipuli hienonnettuna
  • 1 rasia broilerinfilesuikaleita
  • keitettyjä nuudeleita 2-3 levyä (riisinuudeleita oikeasti, munanuudeleita meillä)
  • 1-2 kananmunaa
  • 2 rkl kalakastiketta
  • kourallinen pavunituja
  • n. 1 dl ruohosipulia tai kevätsipulinvarsia
  • 1 rkl soijaa (ei kuuluis oikeasti Pad Thaihin)
  • 1 tl chilihiutaleita, siis kuivattuja semmosia...
  • hienoksi rouhittuja pähkinöitä, esim. cashew/maapähkinä/suolapähkinä
  • puolikkaan limen mehu
  • 1 rkl ruokokidesokeria (tai  tavallista)
Ensin kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. 

Paista broiskut tai käyttämäsi liha/tofu nopeasti kuumalla pannulla ja siirrä lautaselle. Kuullota sipulit ja valkosipulit kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää pannulle nuudelit ja sekoita hyvin ja lisää myös kanat. Kun kanat ovat kypsiä lisää muna tai pari ja ota pannu pois levyltä. Sekoita voimakkaasti koko ajan ja lisää pavunidut, ruohosipulit ja mausteet. 

Maista!

Ruoan päälle laitetaan yleensä pähkinärouhetta ja kevätsipulia, viereen limeviipale sekä kurkku- ja tomaattiviipaleita kauniissa rivissä.

Pöydässä ruokaa voidaan maustaa vielä chilillä, kalakastikkeella, sokerilla ja etikalla...
tässä vielä kuva lisäämään kaukokaipuuta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti