sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joulu-herkku ideoita?

Ennen joulua on kiva leipoa, keitellä hilloja tai pyöritellä suklaatryffeleitä. Saa hyvän syyn olla kotona koko päivän ja puuhastella omissa oloissaan... Siis kivaa tämä on silloin kun on aikaa ja intoa puuhaan. Ja jos ei ole kumpaakaan edellä mainituista, niin onneksi nykyisin kaupoista saa ihania siirappeja, hilloja ja muita erikois ruokatarvikkeita.

Tänään olen keittänyt omena-vanilja-kaneli-hilloa, omena-inkivääri-lime-hilloa sekä leipaissut kardemummapipareita. Lisäksi olen arponut, josko jaksaisin tehdä tryffeleitä tai rocky roadia....  Koska menemme vanhempieni luokse joulun viettoon, perinteisiä jouluruokia minun ei tarvitsekkaan juuri laitella. Erilaiset hillot, tryffelit tai vaikka saaristolaisleivät on mielestäni kuitenkin hauskoja joulutuliaisia, ja vähän vaihtelua perinteisiin konvehtirasioihin. Lisäksi niiden ainekset eivät maksa juuri mitään, riippuu tietenkin mitä tekee. Esimerkiksi omenahilloa saa aika monta purnukkaa muutamalla eurolla. Ja purnukatkin voivat olla vaikka vanhoja hunajapurkkeja.

Nyt olen tässä vain miettinyt, että mitä muita herkkuja voi jouluksi valmistaa, poislukien perinneruuat kuten laatikot ja rosollit?

Sinappimajoneesia? Jos tekisi itse majoneesin johon maun mukaan sinappeja, dijonia jne...
Vaivaamatonta leipää? Klassikko toimii aina, myös kinkun kanssa.
Blinejä? Lisukkeet käyvät kalliiksi, jos lähtee ihan mäti-linjalle...
Itsetehtyä glögiä? (ajatuksissa omenaglögi 1 tai omenaglögi 2...)

Mutta yksi asia on varma. Luumuihin en koske. Mikä siinä on, että jouluisin pitää syödä kuivattuja luumuja tai luumuhilloa, tai niistä tehtyä esim. luumumoussea? Kuka syö luumuja koskaan muulloin, tai kuka pitää luumujen mausta? Ja nyt ei siis puhuta tuoreista luumuista. Anteeksi nyt vaan ko mieleni pahoitin tästä.

Jos tulee mieleen jotain hyviä joulu-herkkuja joita voi viedä tuliaisinakin, saa vinkata!
Ihanaa joulunodotusta :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti