torstai 28. helmikuuta 2013

Pörkölt!



Pör...Mikä?! NO Pörkölt! Se on unkarilainen liharuoka, pitkään haudutettu paprikajauheella maustettu pata/kastike. On muuten hyvä talvipäivän ruoka!

Pörkölt

  • 400 g naudan paistikuutiota
  • 400 g porsaan paistikuutiota
  • puolikas suolasilava (n.100 g?) kokonaisena palana
  • sipulia, 1-2 kpl, kuutiona
  • valkosipulia, 3 kynttä, murskaa veitsellä vaan reilusti
  • paprikajauhetta, n. 2-3 rkl (siis reilusti vain!)
  • tuoretta chiliä hienonnettuna, maun mukaan
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • vettä 
  • kokonaisia mustapippureita
  • (tarjoiluun smetanaa)
Kuumenna valurautapata kuumaksi. laita sinne suolasilava, ja paista lihat ja siinä pienissä erissä. Kun vika lihaerä on padassa ja ruskistunut lisää mukaan kaikki lihat, sipulit ja mausteet. Anna kuullottua. Lisää murska ja vettä niin että lihat melkein peittyvät. Laita kansi päälle ja nosta uuniin 150 c ja 3-4 h. Käy hiihtämässä/ lenkillä/ pilkillä/ ota nokoset/ päivitä facebook.

Huomaa, että ruokaan ei lisätä suolaa missään vaiheessa! Suolasilava on todella suolaista. Jos et halua käyttää suolasilavaa jätä pois se ja mausta suolalla tilalta. Mutta silloin pata ei ole niin iiihanan rasvainen ja mehevä.
Unkarilaisethan itse aloittavat ruoanlaiton niin, että ensin pataan menee öljyä. Sitten voita. Sitten laardia. Sitten pekonia. Sitten vasta itse ruoka-ainekset... Keittojen päällä on sentti rasvaa. Mutta onhan siellä hyviä ruokia! Pörkölt, gulassi, keitot, suolaiset ja makeat lätyt, kaikki ihanat kakut ja tortut... Jotka tehdään (lähes) jokaisessa paikassa itse hyvistä aineksista. Tykkään. En suosittele  laihduttajille unkarilaista ruokavaliota.
Nauti haluamasi lisukkeiden (peruna/riisi/pasta/dumplings eli myky) kanssa ja heitä päälle vielä nokare smetanaa. Päätimme suosiolla jättää mykyjen tekemisen opettelun johonkin toiseen kertaan ja keitimme sen sijaan kaljupääpotut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti