maanantai 9. huhtikuuta 2012

Kokonaisena paistettu broileri

Kokonaisena paistettu broileri

  • kokonainen maustamaton broileri, sulana
  • tuoretta timjamia
  • laakerinlehtiä
  • valkosipulia (1/broisku)
  • suolaa, pippuria
  • oliiviöljyä, voita
  • luomusitruuna, tai erittäin hyvin pesty tavallinen (1/broisku)
Kuivaa broileri talouspaperilla kuivaksi. Sen pitäisi auttaa saamaan pinnasta rapean. Leikkaa veitsellä timjami, valkosipuli ja laakerinlehti (ja myös tuoretta chiliä jos haluat). Jos satut omistamaan hyvän raastimen voit lisätä joukkoon myös hieman sitruunankuoriraastetta. Suolaa ja pippuroi broileri, myös sisältä ja nahan alta. Nahan alle saat mausteet kun työnnät sormillä sitä irti lihasta, varovasti ettei se mene rikki. Hiero mausteseosta joka puolelle, nahan alle ja siälle. Työnnä broilerin sisään sitruunalohkoja, pari isompaa yleensä riittää, sekä pieni pala voita.  Jos haluat, voit sitoa broilerin jalat yhteen langalla sekä kiepsauttaa myös pari kertaa ympäri, mutta ei ole välttämätöntä. Voit myös leikata koipiin muutamia viiltoja. Anna maustua huoneenlämmössä tunnin pari jos ehdit. 

Laita vuokaan ja leikkaa päälle pari nokaretta voita. Nosta uuniin alatasolle 200 asteeseen noin tunniksi. Kokeile kypsyys leikkaamalla koivesta luuhun asti, jos näkyy punaista niin laita vielä hetkeksi uuniin. Broilerista kypsyy ensin rintafileet ja viimeiseksi koipien nivel-kohta. (Paistoin itse 175 asteessa mutta siinä meni kauemmin, ja lopuksi käytin grillivastuksia jotta sain pinnasta rapean.)
Nosta kypsä broileri leikkuulaudalle vetäytymään.

 

Lisukkeet eli uunissa paistettuja puikuloita, sipulia, paprikaa ja porkkanaa

Kuori puikulat ja porkkanat. Leikkaa porkkanat reiluiksi lohkoiksi, samoin paprikat ja sipulit. Kaada kaikki vihannekset uunivuokaan josta juuri nostit kypsän broilerin. Lisää suolaa ja pippuria sekä tuoretta timjamia. Sekoita. Lisää öljyä jos tarvitset. Nosta vuoka uuniin keskiitasolle 250 asteeseen noin 20 minuutiksi, sekoita välillä.

Kata ruoan kanssa pöytään sitruunalohkoja, suolaa, oliiviöljyä ja pippurimylly.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti