sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Perunasalaatti & Ceasarsalaatti



Eli pari klassista salaatti-ideaa vapulle, perunasalaatti ja ceasarsalaatti. En väitä että reseptit olisi "oikeaoppisia", mutta väitän että hyviä ovat!

Vappu on siinä mielessä kiva juhla, että sen saa yleensä viettää ystävien seurassa, voi käydä myös juhlimassa ja aamulla ei haittaa vaikka on hieman pää kipeänä. Sehän kuuluu asiaan! Ja mikäpä muu kuin hyvä ruoka parantaa myös sitä dagen efter-oloa...

Perunasalaatti kuuluu vappuun, mutta se ei saa olla mielestäni ainoa syy tehdä sitä. Onneksi perunasalaatti on myös tosi hyvää! Perunasalaatin seuraksi ei tarvita kuin jotain hyvää lihaa tai makkaraa/nakkeja.

Perunasalaatti

  • perunoita, kiinteitä
  • sipulia (keltasipulia, punasipulia, ruohosipulia, valkosipulia)
  • karkeaa dijon-sinappia
  • suolaa, pippuria, maustekurkkujen lientä, sokeria (oman maun mukaan...)
  • sitruunamehua
  • omenaa kuutioituna
  • maustekurkkuja kuutioituna
  • pieniä kapriksia
  • (tuoretta persiljaa)
Perunat kannattaa keittää jo edellisenä päivänä jos mahdollista. Ne on helpompi kuutioida kylminä. Toisaalta salaatti paranee jääkaapissa, eli jos keität perunat tänään ja teet salaatin huomenna, se on parhaimmillaan vappupäivänä.

Mielestäni pakollisia aineksia ovat (perunoiden lisäksi) joku sipuli, (ruohosipuli paras vaihtoehto), sinappi ja maustekurkku. Perinteiseen versioon kuuluu toki myös omena. 
Tuore parsa, retiisi tai joku juusto (aura) sopii myös perunasalaattiin. 
Lihoista esim. siankylki tai chorizo pieninä kuutioina tekee salaatista vieläkin täyttävämmän.

Kastike 1. eli saksalainen perunasalaatti

Öljyä & sitruunamehua/ vaalea balsamicoa. Ei ehkä kannata laittaa oliiviöljyä koska se jähmettyy kylmässä.

Kastike 2. eli suomalainen perinteinen perunasalaatti

Majoneesia ja kermaviiliä. Majoneesia hieman vähemmän suhteessa. Kun lisäät kastiketta, lisää sitä vähitellen koska sitä ei saa pois enää lisäämisen jälkeen...

Ceasarsalaatti

  • romainesalaattia/ sidesalaattia tai vastaava
  • parmesania
  • krutonkeja (katso ohje täältä)
  • kurkkua keskusta poistettuna ja paloiteltuna

Ceasar-kastike

  • valmista majoneesia, ellet halua tehdä sitä itse alustapitäen
  • parmesania raasteena
  • karkeaa dijon-sinappia
  • valkosipulia, hyvin maltillisesti
  • sitruunanmehua maun mukaan
  • anjovisfileitä muutamia
  • pari tippaa worchester-kastiketta (voi jättää pois)
Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella. Maista välillä. 
Voit myös paistaa broilerinfileitä, leikata ne paloiksi ja laittaa salaatin sekaan. Jos otat salaatin mukaan, älä sekoita kastiketta kuin vasta perillä. Näin salaatti ja krutongit eivät menetä rapeuttaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti