sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Macarons



Ohje on kirjasta Sylvie Aït-Ali - Pariisilainen macaron-leivos. Olen tehnyt sillä macaronseja nyt kaksi kertaa, enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Uskon silti, että tämä on toimiva ohje kunhan noudattaa ohjeita pilkulleen. Itse mm. unohdin toisella kerralla jättää tarpeeksi leviämisvaraa.

Macarons

  • 100 g valkuaista (n.3 kpl)
  • 25 g hienoa sokeria (vielä parempi jos käytät siro-sokeria)
  • 110 g mantelijauhoa
  • 200 g tomusokeria
Valkuaiset erotellaan huolellisesti päivää tai kahta aikaisemmin ja säilytetään jääkaapissa kelmun alla tai rasiassa.

Valkuiset ja hyppysellinen sokeria vatkataan tehosekoittimella, ensin hitaalla teholla. Tehoa voidaan hieman lisätä hieman, ja kun vaahtoa alkaa muodostumaan lisätään pienissä erissä hieno sokeri. Vatkataan kunnes marenki on kiiltävää ja nosteltaessa tulee "huippuja". Ei saa vatkata liian kovaksi, eikä liian kovalla teholla! Jos käytät elintarvikevärijauhetta tai kaakaojauhetta värjäämään massan, lisää se nyt.

Yhdistä mantelijauho ja tomusokeri, ja siivilöi marengin joukkoon. Nostele semi-varovasti nuolijalla tai vispilällä. Laita massa pursotinpussiin. (Laita pursotinpussi vaikka mehukannuun ja käännä pää kannun reunojen yli niin saat pussin täytettyä siististi.)
Pursota n.3cm halkaisijaltaan olevia "kolikoita" leivinpaperin päälle. Hox! Leviävät hieman! Jätä leviämisvaraa. Ja jos haluat ettei leivinpaperi liiku mihinkään, pursota sen alle joka kulmaan vähäsen massaa joka liimaa se peltiin. Leikkasin leivinpaperiarkin hieman pienemmäksi että se oli pellillä tasaisesti.

Taputa kevyesti pellin pohjaa. Tämän pitäisi ilmeisesti vähentää ilmakuplia..?
Anna kuivahtaa 30 minuuttia huoneenlämmössä. Näin kuoresta tulee rapea.
Paista uunissa, 150 asteessa 12-14 minuuttia. Minun uuni paistoi ensimmäisen erän huonosti joten nostin lämmön 160 asteeseen, ja pidin macaronseja siellä n. 15 minuuttia. Suosittelen että paistat ensin pienen koe-erän jotta osaat säätää uunin sopivaksi. Pelti kannattaa kääntää puolessa välissä koska melkein kaikki uunit paistavat epätasaisesti.
Valmiiden macaronsien pitäisi olla pinnalta sileitä, niillä pitäisi olla rypyläinen alaosa, ja pohja pitäisi olla tasainen. Sisältä niiden pitäisi olla vielä hieman sitkeitä. Lisäksi ne eivät saisi ruskistua. :) Melkoisia vaatimuksia.

Anna jäähtyä ennen leivinpaperista irroittamista! 

Alla pari täyte-ehdotusta jotka olen itse testannut, mutta väliinhän voi laittaa melkein mitä vaan. Itse en tykkää niin äkkimakeasta joten suosin joko hieman happamampia tai raikkaampia täytteitä. Monet käyttävät  tähän myös lemoncurdia. Mutta kyllähän nämä makeita on jokatapauksessa. Isä sanoi kun maistoi macaron-kuorta ekaa kertaa "onko nämä tehty pelkästä sokerista?" :D

Mustaherukkatäyte

  • 200 g mustaherukoita
  • 60 g hillosokeria
  • 100 g voita
Hauduta mustaherukoita ja hillosokeria 20 minuuttia, siivilöi ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Sekoita sauvasekoittimella huoneenlämpöiseen voihin. Voit toki korvata mustaherukat muilla marjoilla.

Minttusuklaatäyte

  • 200 g tummaa suklaata
  • kermaa
  • mariannecrushia tai murskattuja minttukarkkeja
Sulata suklaa, notkista hieman kuumalla kermalla. En huomannut mitata paljonko laitoin. Lisää joukkoon mariannecrushia.
Täytä macaronsit ja laita jääkaappiin tekeytymään. Jos haluaa hienompia kuin minun tekemistä tuli kannattaa täyttäessäkin käyttää pursotinpussia. Peitä macaronsit etteivät ne ota makua jääkaapista. Malta odottaa seuraavaan päivään!
Macaronsit voi myös pakastaa. Ne eivät edes jäädy kunnolla joten niitä voi syödä melkein suoraan pakkasesta :) 
Tämä kaikki voi kuulostaa näpertelyltä ja kyllähän se sitä myös on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti