lauantai 31. maaliskuuta 2012

Revitty possu


Tämä resepti on vaatinut hieman tuotekehittelyä ja tutkimuksia. Kyse on ylikypsäksi haudutetusta possusta. Ei ehkä äkkiseltään kuulosta kummoiselta, mutta takaan että ainakin lihansyöjät tykkää!

Vaikein osuus: löytää maustamatonta possunlapaa. Kassler (eli niska) käy myös, toki sitäkään ei oikein tahdo maustamattomana löytyä. Onneksi liha on sentään halpaa, kasslerin kilohinta taitaa tällä hetkellä olla n. 5-6 euroa? (Jos en saa marinoimatonta lihaa, pesen lihan nopeasti kylmän veden alla ja kuivaan talouspaperilla. Toki jos tykkää siitä valmiista marinadista niin pääsee vielä helpommalla kun voi suoraan lykätä lihan uuniin ilman maustamista!)

Kun olet possusi kotiin kantanut, tee joko dry rub (kuivahieronta?) tai marinadi. Käytä niitä mausteita joista pidät. Myös pelkkä suola ja pippurikin käy! Alla esimerkkejä miten lihan voi maustaa (nämä on noin 2 kg possupalalle, eli jos teet vähemmän -tee vähemmän). Lähteinä ja inspiraationa ovat olleet mm. www.ruokala.net ja thepioneerwoman.com-sivustot.

1. Maustaminen:

Dry-rub-possu 

Alla olevista kuivista mausteita valitaan mieluisat, hierotaan possun pintaan ja annetaan maustua 24 h tai yön yli jääkaapissa. Seuraavana päivänä possu laitetaan paistopussiin tai pataan (kansi päälle) ja nostetaan 120 asteiseen uuniin:
  • suolaa
  • paprikajauhetta tai savupaprikajauhetta
  • pippuria tai pippuriseosta
  • chilijauhetta
  • sokeria,ruokokidesokeria,hunajaa tai siirappia
  • valkosipulijauhetta
  • sipulijauhetta
  • korianteria
  • juustokuminaa eli jeeraa
  • barbeque-mausteseosta
  • yms.

Cola-possu

Tässä ei marinoida vaan kaikki laitetaan uuniin possun kanssa. Siis pataan tai paistopussiin ja uuniin 120 asteeseen!
  • 1 sipuli reiluina paloin
  • 4 valkosipulin kynttä siivuina
  • 2 chiliä, poista siemenet ja paloittele
  • 5 dl colaa
  • 1 rkl liquid smokea
  • 1/2 dl soijakastiketta
  • 1/2 dl ketsuppia

Aasia-possu

Tässä marinoidaan yön yli, käännetään välillä, ja sitten poistetaan marinadi ja paistetaan pelkkä possu, paistopussissa tai padassa:
  • 10 valkosipulinkynttä (tai maun mukaan)
  • 1,5 dl soijaa
  • 6 rkl ruokokidesokeria
  • 3 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 6 rkl riisiviinietikkaa (tai esim. vaaleaa balsamicoa, siis jotain hapanta!)
  • 3 rkl seesamiöljyä
  • 4 tuoretta chiliä (tai maun mukaan)

2. Paistaminen:

Jos possu on valmiiksi pussissa voit nostaa sen siinä ja uunivuoassa 120 asteiseen uuniin. Tämä ei ole pikaruoka eli lihan koosta riippuen kypsymiseen menee 4h->!  Jos ei ole paistopussia myös valurautapata on hyvä, kansi päälle ja uuniin. Jos käytät sisälämpömittaria säädä se 93 asteeseen. Eli puhutaan oikeasti ylikypsästä :)
Paistamisen aikana kannattaa valella lihaa (jos on hereillä..) siitä irronneella nesteellä. Ja tuntuu että lihasta ei irtoa nestettä olen laittanut padan pohjalle vähän vettä. Jos haluat nopeammin valmista voit toki säätää uuniin enemmän lämpöä, mutta suosittelen korkeintaan 150 astetta. Väitän, että n. 1kg painoiselle lihalle riittää 5 tuntia 120 asteessa, mutta isompi pala kannattaa laittaa yöksi uuniin ettei odotus tunnu ihan mahdottoman pitkältä.

3. Repiminen!

Kun liha on valmis, nosta pois uunista ja anna vetäytyä ainakin vartin verran. Sitten kahden haarukan avulla revi liha suikaleiksi ja kostuta vuoan pohjalla olevalla liemellä.  Jos et halua mukaan liemessä olevaa rasvaa, jäähdytä liemi ja kuori sen pinnalta rasva. Sitten lämmitä se uudestaan ja kaada revityn lihan päälle.

Revitty possu sopii leivän päälle, tortillan väliin, sämpylän väliin, paistettujen perunoiden, perunasalaatin tai perunamuusin kanssa, keitetyn riisin kanssa tai ihan sellaisenaan. Kesällä kannattaa tehdä kunnon BBQ-marinoitu ylikypsäpossu ja sitten viimeistellä se grillissä, ja tarjoilla BBQ-kastikkeen kanssa...(ja lisänä coleslawia ja uusia perunoita, oi, olispa jo kesä)
Revittyä possua voi myös pakastaa. Amerikaksi nimi on muuten pulled pork!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti